среда, 17. октобар 2018.

Весић: Измене и допуне Закона о озакоњењу омогућавају лакшу борбу против бесправне градње

Град Београд је веома задовољан предложеним изменама и допунама Закона о озакоњењу јер се тиме уводи читав низ измена које ће нам омогућити да се лакше боримо против бесправне градње, која је велико зло у нашем друштву, поручио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући у емисији ОКО на РТС-у.

– Они који бесправно граде не плаћају никакве доприносе држави, а ми од тих доприноса градимо вртиће, школе, путеве, канализацију, водовод. Не врши се никаква контрола бесправних објеката, јер кад добијете регуларну грађевинску дозволу, неко врши контролу пројеката и да ли је урађено у складу са свим стандардима. Тако нико не зна да ли су те зграде безбедне и то је велики броблем. Они који беспарвно граде оптерећују постојећу инфраструктуру, оптрећује се водоводна и канализациона мрежа, нема довољно паркинг места, а све то мора да се уради када се гради регуларно – појаснио је Весић.

Према његовим речима, измене и допуне закона ће омогућити да се руше бесправни објекти на основу коначног, а не правоснажног решења, то значи када се неко одбије од легализације у другом степену, тог часа ће град, република или општина, зависи ко је надлежан, моћи да сруши објекат.

– Дешавало се да бесправни градитељи, за које се зна да никада не могу да озаконе објекат који је подигнут после 2015. године, оду после другог степена на Управни суд. До сада је закон омогућавао да не можете да их рушите док се не заврши поступак пред Управним судом који је знао да траје. Сателитски снимак постаје доступан свим грађанима и моћи ће да се зна да ли је објекат који се гради постојао пре 2015. године, а не да бесправни инвеститори варају грађане да такав објекат може да се озакони. Убудуће ће сателитски снимак бити обавезан за све објекте и за оне који су изграђени пре 2015. године јер се у пракси видело да су постојале злоупотребе, те да су поједини бесправни градитељи, очигледно у договору са појединим инспекторима, приказивали да су се објекти које продају грађанима градили пре 2015, а нису тада грађени. Сада ће сателитски снимак бити обавезан за озакоњење и тих објеката – нагласио је Весић.

Како је навео, грађевинска дозвола се добија кроз електорнски систем и сва комунална предузећа имају рокове, а изменама и допунама закона предвиђено је да, уколико предузеће не изда своје услове, сматра се да их је издало, тако да је то додатно убрзано.

– Уколико је инвеститор урадио све по закону, има пројекте који су урађени како треба, не треба дуже од 28 дана за добијање грађевинске дозволе. Сада је предвиђена могућност у закону да они који раде лоше пројкете губе инжењерске лиценце. Постоје исти пројектантски бирои који стално праве грешке. Наш надлежни секретаријат не само да одбије некога за грађевинску дозволу него и напише примедбе шта треба да се исправи како би следећи пут све било у реду. Догађа се да добијемо исти пројекат као да примедбе нисмо дали. То значи да ти пројектанти не раде добро свој посао. Сада ћемо моћи пред Судом части да покренемо поступак да се њима одузме лиценца – прецизирао је Весић.

Циљ ових измена закона, додао је, јесте брже озакоњење и да се стане на пут бесправној градњи.

– Брже озакоњење ће бити могуће зато што ће град преузети све инспекције, више неће постојати грађевинске инспекције у општинама и све ће бити у Граду Београду због тога што контрола мора да буде на једном месту. Општинама ћемо до краја године вратити да раде озакоњење објеката до 200 квадратних метара, а таквих је око 200.000 предмета у Београду. То се односи на решавање животних проблема као што су терасе, гараже, шупе. Са друге стране, неће бити могућа продаја објеката док се не озаконе, то ће бити мотив да се они озаконе и онда више нико неће имати мотив да бесправно гради – појаснио је заменик градоначелника.

Весић је подсетио да је Град Београд прошле године издао грађевинских дозвола за више од милион квадратних метара, ове године до 30. септембра за више од 750.000 квадратних метара, а да је издат 791 локацијски услов за скоро милион квадрата.

– Ово је нека врста посебног закона који треба нелегално стање да пребаци у легалне токове. Легализација не може да траје довека. Није могуће наставити такву градњу јер држава овим изменама стаје на пут бесправној градњи, морамо да решимо уназад бесправне објекте, морамо помоћи људима да легализују брже, али грађани који живе у бесправним објектима треба да разумеју да само ако су уписани у катастар непокретности, то им гарантује да су власници. Сада ће грађани који купују станове у катастру моћи да провере да ли такав објекат постоји на сателитском снимку и у посебном регистру јер је овај закон у циљу заштите грађана – закључио је Весић и додао да овакве и сличне проблеме имају и други велики градови као што је Пекинг.